Андрей Говоров: „Пицата в Италия ми омръзна! По-добре да си похапвам от борша на жена ми“

Андрей Говоров:  „Пицата в Италия ми омръзна! По-добре да си похапвам от борша на жена ми“
User Rating: 5.9 (1 votes)

 

-

фото: франс прес

prosport.tsn.ua

фото: prosport.tsn.ua

liveinternet

фото: liveinternet

dt.u

фото:dt.u

На континенталното първенство в Дания през декември европейският шампион по плуване от Днепропетровск  завоюва златен и бронзов  медал, като счупи наведнъж три рекорда на Украйна
Днепропетровецът Андрей Говоров стремително нахлу в световния плувен елит. Украинската Ракета, както го наричат зад граница, вече притежава в колекцията си награди от Европейско и Световно първенство. Двукратен победител на Първите юношески Олимпийски игри през 2010г. (за което е щедро възнаграден от градските власти с жилище в Днепропетровск! – бел.admin), а освен
това и сребърен медалист от Световно първенство. През 2011г. възпитаникът на заслужилия треньор на Украйна Константин Карташов стъпи на най-високата почетна стълбичка на Европейското първенство.
През февруари 2013г. Андрей Говоров замина на дълъг лагер в Италия, като стана първият украински плувец в състава на професионалния клуб ADN Swim Project. Значително следствие от работата в Академията по плуване на известния Андреа Ди Нино става спечелването от Говоров на два медала от Европейското първенство в Дания.
По време на шампионата по плуване в малък басейн в Хернинг (Дания) Андрей Говоров е първи на 50м бътерфлай, а на 50м св.ст печели бронз. Освен това, украинецът три пъти подобрява рекордите на Украйна (отново негови). Но главните победи на амбицозния спортист, разбира се, предстоят.
Веднага след Европейското първенство Говоров заминава за Италия, за да вземе участие в откритото национално първенство там.

-       Андрей, от все сърце те поздравяваме с успешните международни стартове! Нима не си даде поне една седмица почивка?

-       Благодаря за поздравленията! От какво да си почина? Плуването е любимото ми занимание, което ми носи удоволствие. Току що се настанихме в хотела в Болоня, където ще се проведе шампионатът на Италия. Континенталното първенство в Дания е просто междинен етап. Е, разбира се, победата е приятна. Поздравяват ме и в Украйна, и в Италия. Но главната цел все пак са Олимпийските игри през 2016г. в Рио-де-Жанейро.

Много се радвам, че ми се отдаде възможност да попадна в известната Академия по плуване на Андреа Ди Нино. Той е добър, умен треньор, великолепен мениджър. Именно той за първи път в Европа създава професионален клуб по плуване – подобни отдавна съществуват в Америка.

Андреа Ди Нино е подготвил не малко звезди, сред които и руснаци: световните рекордьори Роман Слуднов и Евгений Коротишкин. На Олимпиадата през 2012 в Лондон Коротишкин зае второ място, като загуби само от 18-кратния олимпийски шампион, американеца Майкъл Фелпс.

В нашия клуб тренираше и сребърният призьор от Олимпиада-2008, световният и европейски шампион сърбинът Милорад Чавич, десетократният европейски, трикратен световен шампион Петер Манкоч от Словения. Приятно е, че съм в такава солидна компания.

Академията по плуване ADN Swim Project се намира в малкото градче Казерто недалеч от Неапол. В клуба са създадени всички условия за постигането на високи резултати. Със спортистите работи голям професионален екип – доктори, треньори, масажисти, физиотерапевти. Главен коз на нашия клуб са силните спаринг-партньори. На практика се получава, че дори без особената намеса на треньора, ние се дърпаме един друг нагоре.

Всички плувци редовно дават допинг-тестове. Това е принципно положение за Андреа Ди Нино. Желанието му е да тренира спортисти, които могат да се развиват без да използват забранени препарати.

За всеки плувец се прави индивидуална програма, и то не само спортна. Режимът ни е проверен до най-малките подробности – дори се правят специални диети, забраняващи приема на определи продукти, които могат да навредят. Никакви битови затруднения – клубът предоставя апартаменти, коли. Аз имам „Фиат“. Шофирам сам, стремя се да карам внимателно, не нарушавам правилата.

-       На какъв език общуваш с Андреа Ди Нино?

-       На английски. Все още не владея езика идеално, но разговарям свободно. А наскоро започнах да уча и италиански. Вече мога да си поръчам вечеря в ресторанта, да попитам нещо местните жители …

-       Възникват ли спорове, разногласия с треньора?

-       Разбира се, мога и да поспоря с Андреа. Все пък италианците са емоционални хора. Но чудесно си давам сметка, че приказките са си приказки, а най-важното, което трябва да правя, е да показвам добри резултати. В академията започнах по-добре да познавам организма си. Най-страшното за спортиста е, когато след тежки тренировки не усеща ефект. Може и да имам слаби места – недостатъчна издръжливост, например, но по скорост и техника нямам равни в клуба.

-       Не ти ли е мъчно за близките?

-       С мама се свързваме по интернет. А съпругата ми Даша идва често.

-       Ти си едва на 21 години, а вече си семеен.

-       Че какво чудно има? Женен съм вече две години, просто не го афиширам. С Даша сме връстници, разписахме, когато бяхме на 19. Сватбеното тържество организирахме на вилата на Дашините родители.

Дашуня не е спортист. Сега завършва магистратура в университета и едновременно учи в днепропетровския филиал на Полтавския университет – изучава туризъм. Тя ми е основната помощничка: води делата ми в качеството на мениджър, разглежда договорите, подготвя документите. Помага ми в ученето – аз съм задочник във факултета по международни отношения на Днепропетровския национален университет. Уча политология.

Времето за учене, разбира се, е малко. Но се опитвам да го съвместя с тренировките. За да постигаш високи резултати в спорта, трябва да се чувстваш максимално добре. Важно е нищо да не те обременява, да не си под напрежение заради нещо лично. Ако започнеш да обръщаш внимание на разни дребни битовизми, това веднага се отразява на тренировките. Трябва да си, както казват, непукист.

-       Мнозина плувци предпочитат да се подстригват на голо, смятат, че това помага за скоростта. А ти имаш такава разкошна коса! Не ти ли е жал да си разваляш прическата?

-       Засега заставам на старт с прическа (смее се).  А що се отнася до голата глава, има много хипотези. Някои казват, че тогава съпротивлението на водата е по-малко, други са убедени, че тогава се появява „усещането на водата“. Не е тайна, че водата е източник на информация. И ако имаш с нея добър контакт, то тя ще ти помогне. И изобщо, не трябва де се сърдиш на водата, да оскърбяваш и плюеш в нея. Обикновеният човек може и да не пострада заради това, но аз съм в нея постоянно. Когато главата е бръсната, нервните окончания все едно се оголват, импулсът от мозъка много по-бързо стига до мускулите. Но и не трябва да изключваме от сметката и психологическата поддръжка на такъв ритуал – той активизира организма.

-       Разкажи повече за режима си на хранене.

-       Рационът зависи от етапа на подготовка. Да речем, на определен етап трябва да се понижи процентът на мазнините в храната. Освен това някои продукти са ми противопоказни. Свинско, например, отдавна не ям – за мен то е алерген. Не, не се появява обрив, просто започва да страда имунитетът.

Обичам пилешко и пуешко месо, телешко, сирене, моцарела. А що се отнася до тестеното – не е желателно. Старая се да не ям тежки въглехидрати преди лягане. Зеленчукови супички и рагу – това да.

-       А пица?

-       Ако трябва да отговоря честно, то отдавна ми е омръзнала! Когато пристигнах в Италия, отначало постоянно поръчвах пица. По-добре да си хапна борш, с който жена ми ме глези, когато е тук. Тъкмо вчера имах удоволствието. Е-е-х, вкусен борш беше! Всички необходими съставки Дашуня ги купува в руския магазин. Наистина, цвеклото вече е сварено и запечатано във фолио.

-       Можеш ли да си позволиш алкохол?

-        Напълно съм равнодушен към него. За първи път опитах шампанско на 16. Не ми хареса. Въпреки че, както казва агент 007 Джеймс Бонд, никога не казвай никога. И все пак, да не употребявам алкохол е един от моите принципи.

-       Освен в басейна, къде още тренираш? Бягаш ли, да речем?

-       Не, изобщо не бягам. Бягането ми е противопоказано. Все пак съм спринтьор, мускулите ми са такива, че не мога дълго да бягам. След това цялото излишно натоварване ми излиза през носа в басейна.

-       А как си почиваш?

-       Аз съм професионален спортист. Трябва да мога да се концентрирам максимално не само в плуването. Най-добрата почивка за мен е  – пасивната. Просто си лежа на дивана. Не обичам да обикалям по улиците, защото най-накрая ме заболяват краката. Дори на Универсиадата не ходих нито на откриването, нито на закриването (в августовските студентски игри в Казан Андрей Говоров спечели златен медал – авт.). така че, когато почивам чета книги, поглеждам в интернета. Какво обичам да чета? Фантастика, например.

-       Правил ли си си татуировки за късмет?

-       Засега не. Обичам древнославянската символика. Може би някога ще я използвам. Моят талисман – е главата ми. Работя сам със себе си на психологическо ниво. Настройвам се – и получавам резултат.

източник: fakty.ua

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>